Enkelspåriga insändarskribenter svartmålar friskolor

Inlagt av orwin ons, 2020-08-26 - 15:11
Skolklass

Svar till Jonathan Brash och Anneli Danling Brash i SN 11/8.

Det hör till vanligheterna att SN:s läsare får läsa insändare på temat ”alla friskolor är dåliga, bara kommunala skolor är bra, punkt”, från Brash och Brash. Det verkar vara deras käpphäst.

Det känns inte så seriöst dock att blanda in debatten om Tystberga förskola i detta och visar på skribenternas okunskap i ämnet och enkelspåriga vilja att ta vilket ämne som helst för att svartmåla friskolor.

Att moderaterna förespråkar alternativ i skolan är ingen hemlighet, tvärtom, det är utan tvekan bra för kvalitetsutvecklingen med konkurrens. Den som tycker annorlunda kan ju fundera på vilket samhälle vi skulle ha om det bara fanns ett alternativ av allting.

För Brash och Brash kännedom så finns det redan en fristående skola i Tystbergaområdet och det är väldigt positivt. Skulle fler vilja etablera sig på någon plats i kommunen så ser vi positivt på det. Men den inställningen har aldrig undantagit oss från att vilja utveckla och höja kvaliteten på den kommunala skolan. I Tystberga behövs en ny förskola. Det har vi konstaterat länge. Och det är kommunens politikers ansvar att se till att det blir verklighet, ingen annans.

För oss finns det ingen motsättning i vem som driver en skola. Det är kvaliteten som är det viktiga.

Brash och Brash borde fundera på hur de kan bidra på ett mer seriöst sätt i framtiden i skoldebatten i Nyköping, istället för att ständigt klanka ner på alla de aktörer som varje dag bedriver undervisning i vår kommun. Den inställningen som de två debattörerna, med flera, har är nämligen bidragande till att Nyköping kommun underpresterar i skolresultaten. När fokus hela tiden ligger på att klaga på andra så blir resultaten därefter.

Moderaterna kommer att fortsätta driva skolpolitik i Nyköping utifrån ett kvalitetsperspektiv där vi låter människors egna val vara en viktig del och där vi satsar på skolan i hela kommunen – inte bara i centrala Nyköping.

Anna af Sillén (M) Oppositionsråd Nyköping
Petter Söderblom (M) Skolpolitisk talesperson för moderaterna i Nyköping
 

Oppositionsråd, Nyköping
Artikeltyp