Vart går Moderaterna?

Inlagt av orwin tors, 2019-01-31 - 14:47
Ulf Kristersson intervjuas

Sörmlands Nyheters politiske redaktör Olof Jonmyren, i likhet med många andra politiska debattörer, fortsätter nu efter valet att ifrågasätta Moderaternas framtida vägval utifrån hur Moderaterna har grupperat sig i några få kommuner (SN 29/1).

Jonmyren oroar sig över att Moderaterna i sin besvikelse över att Centern och Liberalerna lämnade alliansen och gjorde upp med vänstern ska bilda ett konservativt block till höger tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna eller om de tänker försöka återförenas med C och L till kommande val och kanske som i Stockholm bilda en allians med även Miljöpartiet.

Det är kanske naturligt att Jonmyren utifrån sin centerpartistiska uppfattning ifrågasätter Moderaternas vägval, men det är faktiskt inte M som har gjort en halvomvändning i den politik man tillsammans med C, L och KD gick till val på utan C och L.

Att C och L fullföljt sin ­inställning till SD är hedervärt, men att man i denna oro för detta nationalpopulistiska ­parti valt att göra upp med en konstellation som är beroende av vänsterns stöd är dock mer förbryllande. Både SD och V har historia som förskräcker och även om Vänsterpartiet har varit med längre i svensk politik och efter många namnbyten lyckats med en normalisering i mångas ögon så är det inte mindre motbjudande än SD.

Moderaterna har under hela alliansperioden och i och efter valet hållit fast vid sin deklarerade inställning att inte göra upp med varken SD eller vänstern och även om några få avsteg gjorts i några kommuner så har moderpartiet aldrig svävat på löfte före valet till skillnad från C och L.

Om jag vore i Jonmyrens kläder så skulle jag mer ifrågasätta Centerns vinglande hit och dit och vilken framtida inriktning man tänkt sig, för inte kan väl en framtid som ett kraftlöst stödparti för den samlade vänstern vara det Centerpartiet vill vara?

Jan Bonnier (M)
 

Lantbrukare
Etiketter
Artikeltyp