Hälso- och sjukvård

Kommer dyrt bygge leda till en ny skattehöjning?

Inlagt av orwin ons, 2020-03-25 - 13:35

Det ansträngda läget i vården är stort och frustrationen bland anställda och invånare är omfattande. Det ekonomiska läget är redan oerhört pressat i den sörmländska vården, och inget talar för att det blir bättre under 2020.

Nu ska det äntligen byggas och renoveras sjukhus. Det är egentligen inte en dag för sent för färgen har börjat flagna sedan länge och arbetsmiljön är på många håll dålig. Men som politiker måste man minst ha gått grundkursen i att hantera skattemedel. Det går inte att betala på löpande räkning, utan att ha en aning om vad slutsumman kommer att hamna på.

Moderat politik nyckeln till en tryggare vård

Inlagt av orwin ons, 2018-08-22 - 15:59

Inför valet 2018 så är vårddebatten het, opinionsundersökningar talar sitt tydliga språk – sjukvården är viktig för väljarna. En signal som Moderaterna tar på stort allvar för det är ju ett tecken på att allt inte står rätt till.

Vi har medicinska resultat i världsklass men vi brottas med problem vad det gäller bland annat tillgänglighet och kontinuitet inom vården. En människa som blir svårt sjuk har oftast bara en enda önskan, och det är att få bli frisk, inte att få hamna längst bak i en vårdkö.

Ohållbar situation på Nyköpings lasarett

Inlagt av orwin tis, 2018-08-14 - 23:36

Nyköpings lasarett har haft en ohållbar situation på vårdavdelningarna under mycket lång tid. När det rapporteras om krislägen i andra delar av landet så är det en normal situation för personalen på lasarettet i Nyköping.

Under det senaste tolv månaderna har genomsnittet för det sammanlagda antalet av överbeläggningar och utlokaliseringar i Sverige legat på 6,9. På Nyköpings lasarett har det legat på ofattbara 15,2. Det innebär att det förekommer antingen överbeläggningar eller utlokaliseringar av patienter i 15 procent av fallen.

M vill ha bäst vård för sköra äldre

Inlagt av orwin fre, 2018-08-10 - 21:16

Angående Elisabeth Markström (S) insändare: Avgifter på vårdcentralen – en jämställdhetsfråga SN 180809.

Primärvården lider av att vara underbudgeterad och har ofta blivit bortprioriterad när det kommit nya resurser. De sänkta avgifterna resulterade i 40 000 nya besök, men inte mer resurser. Att som socialdemokraterna lägga en stor börda på primärvården genom att göra den avgiftsfri utan en tillräcklig budget var dömt för att misslyckas.

Krafttag mot skenande operationsköer

Inlagt av orwin tis, 2018-08-07 - 12:05

På ett år har de sörmländska operationsköerna fördubblats och sedan 2014 har de sjudubblats! Nu har över 1 500 sörmlänningar väntat längre på operation än vad lagen tillåter.

Den socialdemokratiska ledningen står handfallen, och man undrar om de ens har insikt om problemets magnitud. Den som är sjuk ska få vård inom rimlig tid – inte få en kölapp i handen.

Vården – en framtidsbransch

Inlagt av orwin tis, 2018-07-31 - 21:13

En hälsosam vårdmiljö gynnar såväl patienter som personal. Arbetsmiljön behöver kontinuerligt förbättras och förstärkas. Arbetslivet ska vara hållbart och orken ska räcka för ett helt yrkesliv – ingen ska behöva bli sjuk av att vårda.

Det som är bra för de som arbetar inom vården kommer sedan gynna även de patienter som ska behandlas. Ett steg mot en bättre vårdmiljö är att moderaterna vill att det ska finnas många olika kompetenser inom vården.

Eget beröm luktar illa

Inlagt av orwin mån, 2018-06-18 - 21:11


Svar till Monica Johansson (S), Anna Wåhlström (mp), Mattias Claesson (C) och Fredrik Lundgren (L) i SN den 12 juni ”En mandatperiod att vara stolt över”

Man frestas med att svara att eget beröm luktar illa. Det är nämligen inte många andra som tycker att den styrande Koalitionen (S, Mp, C och L) har levererat särskilt mycket.

Svar till Monica Johansson (S)

Inlagt av orwin tors, 2018-06-14 - 12:08


Johansson försöker skapa en bild av att vårdköerna i Sörmland blir kortare. Så är det ju inte riktigt, om man ser hela bilden. För Johansson ringar in förstoringsglaset på diagrammet tills hon hittar en liten bit av kurvan som pekar åt det håll hon önskar. Och när det inte kan bli sämre så kommer alltid en liten, liten bit av kurvan som pekar uppåt.

Snabb-klinikerna avlastar primärvården

Inlagt av orwin ons, 2018-06-13 - 22:44


Svar till Staffan Ahlkvist och Rolf Bergström, SN 25/5
Primärvården har en väldigt viktig roll i den sörmländska sjukvården i att ofta vara första vägen in till vården, att samordna vården för patienten och bidra till kontinuitet. Inte desto mindre är de långa väntetiderna är ett bekymmer för många sörmlänningar.