Fri företagsamhet förtjänar att firas

Kanelbullar i all ära, men den 4 oktober firar vi något mycket viktigare än så – nämligen den fria företagsamheten. Och det på förekommen anledning.

Den 4 oktober 1983 samlades tusentals människor i Stockholm. Från hela landet reste företagare för att protestera mot den socialdemokratiska regeringens planer på att införa löntagarfonder. Palmeregeringens förslag att förstatliga företag fick entreprenörer att resa sig för den självklara rätten att få äga den verksamhet de själva byggt upp. Att få behålla de pengar de satsat.

Men regeringen lyssnade inte. Det var först efter den borgerliga valsegern 1991 då regeringen Bildt tillträdde som fonderna stoppades.

Ett land behöver sina företagare, Nyköping behöver sina företagare. Det är i företagen jobben skapas som finansierar vår gemensamma välfärd – vår omsorg och våra skolor. Det är också företagen som driver utveckling. Entreprenörer kommer alltid slå det offentliga på fingrarna när det gäller innovation. Statens roll, politikens uppgift, är att skapa de allra bästa förutsättningarna för företagande. Vikten av en fri företagsamhet torde vara uppenbar för alla. Icke desto mindre återkommer det ständigt förslag från vänstersidan som inskränker företagens frihet och företagarnas rätt till det de själva skapat. Senast i våras med Socialdemokraternas förslag om att staten som delägare i företag som får coronastöd. Men även i valrörelsen lyfte Socialdemokraterna förstatligande av delar av näringslivet, SSU har i närtid tagit ställning för löntagarfonder och Ung Vänster för att privatpersoner inte ska få äga företag alls.

Med en vänsterkant som alltid verkar för att stärka statens makt på bekostnad av individen finns ett ständigt behov av en högerkraft för frihet. Moderaterna kommer alltid försvara människors rätt att förverkliga sina drömmar – att driva och äga företag.

Den 4 oktober firar vi företagsamheten och det faktum att den tack vare moderata stopplagar och frihetsreformer fortfarande är just fri. Varför inte med en kanelbulle från någon av våra lokala företagare?

Ahmad Eid Anna af Sillén (M)

Häng med på resan 2023.
Bli medlem idag!

Bli medlem